澳門工會聯合總會

搜索

樓主: ivy

五萬澳人月入六千,通脹難追﹗

聽眾

2萬

版主

已經漲左LA WO....9 }, S5 N3 n# ^: `. \
而家買野都要三思而後行呀...* g% j! C4 I0 T6 j6 K3 q! J/ _. x
仲要繼續漲...咁米即係唔洗再買野LO
回復

聽眾

金牌會員

睇黎經濟好...對市民並非一件好事...
/ ~" m% C6 a6 N" h# [2 K大家都話人工高左..有咩用呀...物價升得仲快...! b  r2 R5 ^) L
大家都話以前ge生活單純...又唔洗咁辛苦呀
回復

聽眾

3萬

論壇元老

澳門結束連續三個月的通縮期。據統計局資料顯示,上月綜合消費物價指數較○八年同期回升0.78%,主要是秋冬成衣、汽油及金飾價格、鮮魚及蔬菜價格上調所致。去年全年通脹率為1.18%。
回復

聽眾

2萬

版主

衫...係每個人必要ge..而且就黎新年la...我相信好多市民都會買衫過年...
9 @. |* a7 S9 k汽油...渣車人士真係可憐...包括我呀..
& Z& k* \) Z% N& ^3 {! r金價...年年都有人嫁娶...記得以前係三百到je>..而家成千呀...早知個時就買la...而家後悔都黎唔切la2 O: m5 n! s" h' `
魚同菜係日日都要ge野....# I. n, c! M* r( x# F
咩都貴...日子好鬼難過呀
回復

聽眾

3萬

論壇元老

受國際市場供求影響,本澳食米價格自去年十月起持續漲價,部分牌子的食米售價,累積升幅最高超過一成。消委會於今年一月份起,展開食米零售價格專項調查,跟進本澳食米價格趨勢。最新一次的“食米零售價格調查表”上載於該會網頁內,供消費者查閱。消委會引述業界人士消息指,本澳食米價格暫可維持穩定,但未來仍有加價壓力。
回復

聽眾

論壇元老

所以好多人都會北上買米……
回復

聽眾

3萬

論壇元老

澳門統計局昨公佈,受二月農曆新年影響,代表通脹的二月綜合消費物價指數按年急升2.57%,是自○九年一月以來的最大升幅,按月也升1.11%,主要受食物及非酒精飲品帶動。4 e+ i# ]+ I; P

) g. S- g- v" L0 g有學者認為,相信上半年通脹可控制在3%左右,下半年則關注資產價格趨升、輸入性通脹的拉動作用。特首早前表示,政府的一籃子扶貧措施將與通脹掛鈎,警戒線是3%。
回復

聽眾

2萬

版主

希望la...如果通脹繼續...真係幾錢都唔夠洗呀...
回復

聽眾

論壇元老

而家既生活真係要左計右計……% C% m8 `8 L& X  R
再通脹落去真係唔知點算……
回復

聽眾

新手上路

人哋加!我都要加!3 ~  B4 U& ~6 T8 v( {( }
成包麵粉加1蚊,每個飽最少加五毫子,你話咩道理吖~~~2 w( `/ a) v# g( R& `; t
D嘢越嚟越貴,份糧就越嚟越唔好洗~~~閒閒哋一份唔係棉質GE劣布衫都要成百蚊AR~~~點生存AR~~~
回復

聽眾

3萬

論壇元老

政府在提升居民購買力方面,譚伯源表示,面對通脹,政府不會掉以輕心,現金分享計劃、醫療券、養老金、敬老金,對弱勢社群的津貼,輪候社屋家庭租金津貼、工作收入補貼,房屋稅減免、提升職業稅免稅額、職業培訓津貼等,這些措施都是通過政府投放資源,提升居民基本的購買力。
回復

聽眾

2萬

版主

原來派錢就係解決通漲ge問題...
, p1 Q! N  k9 J. ?0 h$ p& a我地需要ge唔係ed...而係從根本ge解決方法...' [9 s5 u2 o$ X, T' Y: S- Y6 T
六千蚊就可以解決一年ge通漲...e個我真係睇唔出wo
回復

聽眾

金牌會員

在這通脹嚴重的城市即使月入一萬都只是  拉車尾
1 \, r# Y0 z  z3 K+ _2 p% }更何況6000呢
回復

聽眾

3萬

論壇元老

學者:下半年通脹或破四

內地經濟增長理想,通脹預期不斷升溫,加上多個省份遇上旱災,推升農副產品及糧油食品價格,刺激本地通脹升溫。有超市食品業者表示,下半年農副產品價格估計升一成左右。學者預計,澳門經濟狀況向好,通脹壓力上升,且下半年人民幣料會小幅升值,下半年通脹很大機會升破4%。
回復

聽眾

論壇元老

唯有花多d時間搵平野囉8 J4 U+ B0 L# Y. e# x
有一間麵包店既豬仔包$1咋,哈哈..咁都比我搵到,通脹底下個個都要捱架喇~~
回復

聽眾

1萬

版主

回復 56# Wildthing ( l& s+ s+ A. A+ ^$ J

& b8 d) q* x; ]) P+ g- K' S4 h: i& j- ]$ ?& Z5 k$ B3 t* r
    你又知你啱...9 B( k1 G3 x1 M7 Q% P- `9 m6 Y% X
你覺得係咁姐....
回復

聽眾

論壇元老

的確,如果六千是用來解決通脹的話,真的一年六千是無可能解決得到,而且如果真是解決通脹的話,為何不用每人的六千去做D為市民日後都有幫助的政策呢!甘六千的用途是甚麼呢?大家都可能心裡有數。
回復

聽眾

2萬

版主

回復 56# Wildthing
4 {; }  w& \- U! i* z/ d2 @8 A
% r' O( P5 w. ?. h盡管佢只係叫我地唔好講野...
9 F/ U" F+ V$ U8 v0 o咁樣都證明到政府都仲係驚市民...# B. d& K. Z% o( J1 X3 W) C
我諗無邊個政府想d市民起反抗...: [- s; ^; r- h
而且崔生先岩岩上任...比少少時間佢...
+ h' V) u% [2 \# d睇下佢之前講ge施政做唔做到先...
回復

聽眾

金牌會員

將來..可能可以好似台灣咁..
9 V) Y7 k4 ]6 [& g1 P! ], v市民有權去選特首...1 V2 H# p: T4 q9 ~$ f9 S
不過唔知有d咩人出黎選la
回復

聽眾

論壇元老

有時不是初來報導就是甚麼都不知,甚麼叫前車可鑒,已經連續2年派錢了,難道還是持續到幾年先叫熟練呢?
回復