澳門工會聯合總會

搜索

查看: 1026|回復: 2

優獸大都會

[複製鏈接]

566

主題

2

聽眾

11

積分

新手上路

Rank: 1

發表於 2016-3-30 11:19:42 |顯示全部樓層
樂觀積極的兔仔朱迪,決心勇闖動物大都會「優獸市」打天下,更成功當上「優獸市」警局首位兔仔女警!不過,要在猛獸當道的警隊突圍而出絕非易事,朱迪這位新紥師姐只獲派抄車牌工作。為了證明自己,朱迪主動請纓調查一宗動物失蹤奇案,破案時限卻只得48小時!朱迪為此無奈與最信唔過的古惑狐狸阿力合作調查,竟然發現背後另有危害全部動物的驚天大陰謀!

20160326_CH_流性人-3.jpg

566

主題

2

聽眾

11

積分

新手上路

Rank: 1

發表於 2016-3-30 11:26:47 |顯示全部樓層
最深刻既一句:「改變,因為有你,因為有我。」有好多人都話改變好難,但呢句野打中愁愁心,改變唔難,只要你同我肯做,只要有你同我一齊做,就一定得。講真,習慣左要改變真係好難,但係只要有朋友響側面陪住,就唔再係問題啦。

「每個人都有過去,但本性難移」
劇中呀力因為童年陰影,導致佢唔再做好人,去偷呃拐騙,但其實佢本性根本唔壞,最後更協助朱迪破案同成為警察。童年對一個人好重要,隨時可以令到一個人既人生改變,所以大家,特別係小朋友既父母,比番個正常既童年小朋友啦,如果唔係小朋友就會好似呀力咁,變左隻曳豬架啦!
「一句話既力量可以好大」
朱迪講既一句話令到全市恐慌,一句話既力量可以有幾大,再一次證明說話既力量真係好大,大家講野前諗清楚先,因為你一句話可能會影響一個人好大,可能會傷害左佢,可能會幫到佢。

其實每套戲都有深層意義,正如小王子咁教識我地好多野,收唔收到只係在乎你有冇心去吸收,去學習。我記得中學老師成日同我地講,「學習機會周圍都係,差在你肯唔肯學。」
回復

使用道具 舉報

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

               
掃描臉書
掃描微信
新版建議

手機版|Archiver|澳門工會聯合總會