澳門工會聯合總會

搜索

查看: 820799|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

MN2979 的士司機不禮貌對待乘客!

聽眾

新手上路

在各位決定是否參加前. 我想問一句,你們是否有被澳門的士司機不禮貌的對待?
你們是否覺得澳門的士的態度不可接受?你現在如果想投訴的士司機的不禮貌的對待,你是否知道應該從那一個投訴單位作出投訴? 又是否確定一定會投訴得到?得到司機解釋的機會,你心服的一個機會? 如果你覺得我說的對.有道理的.煩請作為澳門人的你.參加.!
作為一名15歲就讀中學的學生,已知道什麼的禮貌,什麼是對人最基本的態度,,學生的身份沒有什麼利益已要委屈自己去強忍對人禮貌,但作為旅遊業的交通重要的一環-的士, 你的行為是代表澳門.你的禮貌是要用來賺取生活費! 廢話不多說.!我說說今日的遇到的事情.

於晚上12:47分,本人在望廈體育館馬路交界等到一輛的士,
⋯⋯回到筷子基金獅餅店前,的士司機就停下,我就叫他前一點停,然後停完後,收完錢,他就大聲夾惡,---屌,你地依家D死O靚就係咁嫁la.少少路自己都吾識行埋佢,我入左黎喱條街米要好難出番去lor. (文字看上我都覺得不會火,但試問如果你自己想像一下,你比錢佢,佢係用一種惡都想一拍打你既態度黎屌你.係屌你,吾係鬧.!!)
佢一開始就仲要已經冇開車門要我自己開.LOR.!喱D就係澳門的士司機既態度!

以上言論,我當然有我足夠的理由去鬧.! 你比錢佢.姐係吾可以叫你停少少既? 係AH.的士司機我明白你的苦衷AH.!但係.你既苦衷係可以有禮貌咁同我講LOR.你講我相信我做得到.但係吾係利用你既苦衷黎發洩係我身上.! 態度我覺得係一件好重要既事lor.! 喱d的士司機,賤我都講一句ah..抵你做成世的士司機,咁既態度你想有前途?? 笑了.

最後我其實說這些有什麼用? 車牌號碼是什麼最重要.! 幸運的我.記著了.
MN2979
我煩請各位可以支持一個15歲都有咁既勇氣?時間?膽量? 參加!
(以上的言論,專業性的文字我是說不出了, 但係我真係希望如果你覺得我講得岩GA.希望可以支持LOR.!)

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

有部分的澳門的士司機真係好無禮貌..
不過偶然都會碰到D好的..
回復

聽眾

1萬

論壇元老

❤SHMILY"

最憎的士成日bibi我地d電單車..
回復

聽眾

1萬

版主

我都覺...
開電單車果時狂俾的士佬bibi
夜晚佢地又開到超快
你開慢少少佢都bi你
好似條路係佢ge咩
我早已學懂只要不對未來抱有期望,
那就不會感到痛苦,
內心空空如也的話,
便不會感到若有所失.
回復

聽眾

論壇元老

很多的士司機成日都好似好趕時間咁…
有時有的還脾氣很不好.....
回復