澳門工會聯合總會

搜索

查看: 8204|回復: 33

和記銷售手法不當

聽眾

金牌會員

日前有讀者蘇小姐親身到本報投訴,聲稱和記電話(澳門)職員銷售手法不當,認為銷售內容與實際不符。

聽眾

2萬

版主

和記真係好黑人憎呀..
好彩我都轉左台..如果唔係我都唔知要比佢呃幾多錢呀
回復

聽眾

1萬

版主

我啱啱先用和記咋wo...
唔係掛...
我早已學懂只要不對未來抱有期望,
那就不會感到痛苦,
內心空空如也的話,
便不會感到若有所失.
回復

聽眾

金牌會員

收贈送號碼才開戶

事主稱,去年與某流動電話公司的合約到期後,見到和記電話優惠(如禮物券)吸引,故直接到和記門市查詢轉台手續。當時向和記職員清楚說明,希望申請流動電話計劃,且每月話音用量必須二千分鐘以上。其後,職員推介公司優惠及推銷家庭月費計劃指,多贈一個電話號碼可讓話音分鐘數共用。經她多次拒絕贈送號碼及表明只需要一個號碼後,職員依然要求她選擇一個公司贈送的電話號碼才可開戶。

當徵詢和記職員贈送多一個電話號碼會否將二千分鐘平分來計算用量,職員回應贈送的電話號碼可不需理會,二千分鐘用量可全部用在原先轉台的電話號碼上。最後,她選多一個公司贈送的電話號碼,並簽署兩個號碼的合約,和記電話亦贈送給她來來超級市場禮券。

局方已盡力討公道

蘇小姐表示,當收到第一張賬單後,發現賬單內沒有顯示每天使用分鐘數量,亦有些收費項目表達不清楚,沒有中文解釋使她覺得含糊。與此同時,她發現從來沒有使用過銷售員贈送的新號碼,但需要繳付月費,且轉台的舊號碼當作超出話音分鐘用量計算,於是再到珠光大廈和記總部投訴。

蘇小姐指出,和記電話解釋賬單上沒有顯示每天使用分鐘數量及部分沒有中文解釋是系統問題,並提出將當月電話費單以八折優惠平息事件。但她認為,和記電話銷售內容與開戶時的要求有出入,不滿意對方的銷售手法,故沒有接納。

事主隨即取消舊電話號碼,轉台至其他流動電話公司,發現往後依然收到所謂贈送的電話號碼的月費賬單。再次到和記電話理論,並到消委會投訴,個案亦轉介至電信局。電信局分析通話記錄後,回覆消委會並無發現異常情況。事主認為消委會及電信局已盡力為她討回公道,但當局對事件無從入手。

銷售內容與實不符

蘇小姐指出,近期收到和記電話信函追收兩個電話號碼的終止服務手續費,上周再致電和記電話理論,當時公司要求她退還贈送的來來超級市場禮券。她表示舊號碼取消後,贈送的附屬號碼為何依然有效?認為贈送號碼需要收取終止服務手續費不合理,銷售內容與實際情況不符。

蘇小姐指到本報投訴的主要目的,是希望有關當局加緊監管私人機構、免居民受到金錢損失,以及影響澳門日後的發展。
回復

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

哼..簡直係不知所謂呀
雖然和記吾好..但係CTM都吾好得好多囉..
呢2間電話公司都係呃錢的!
回復

聽眾

1萬

版主

回復 5# 好人

你可以試下SMART TONE GA....
回復

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

如果我有錢..真係想自己開返間電話公司..
haha
回復

聽眾

2萬

版主

回復 7# 好人
開電話公司..
你識咩..
我而家都用緊數碼通..都ok好用呀..
回復

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

haha...講下之ma..
回復

聽眾

版主

「經典動物園」冠軍

係..牛唔飲水真係唔禁得牛頭低..
覺得唔合理就唔好用佢LA..
因為我地力量太少..就算投訴都無咩作用..
佢地依然會生存係尼個社會..
回復

聽眾

1萬

論壇元老

❤SHMILY"

我昨晚才有和記推銷員打來叫我續約
聲稱優惠重重..但我說:  我打算轉台了,多謝您們好意.bibi..(直接了當)
回復

聽眾

1萬

版主

回復 11# Makiyo

你咁西利GE...
之前和記係咁煩住人煩成半個中GA WO
回復

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

我都記得呀!
每次打電話黎..真係無半個鐘都吾洗收線..
回復

聽眾

新手上路

我都中左招,今晚走去總部到投訴!!!!
...
回復

聽眾

金牌會員

係..牛唔飲水真係唔禁得牛頭低..
覺得唔合理就唔好用佢LA..
因為我地力量太少..就算投訴都無咩作用..
佢地 ...
洪麗霞 發表於 2011-4-10 23:43

嗯  我都係咁話  "我地力量太少..就算投訴都無咩作用.."

唯有轉第二間  
我都係用SMART TONE 几好用  未有亂收錢出現
回復

聽眾

2萬

版主

家姐都諗住轉台去smart tone呀..
如果唔係點會咁直接了當...
回復

聽眾

1萬

論壇元老

❤SHMILY"

回復 16# cheng

對...轉台去smarttone 
而家係咪有38元1100分鐘..>?
回復

聽眾

2萬

版主

好似仲有..
而且仲有50分中ge idd呀
回復

聽眾

1萬

論壇元老

❤SHMILY"

咁正,,
7月即轉...........
回復

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

38元1100分鐘

哇..,好似好抵玩咁wor..
回復